Voordelen van akoestische plafonds

Een goede akoestiek zorgt voor een prettigere werk- en leefruimte. Geluidsgolven worden door akoestische plafonds geabsorbeerd waardoor er minimale galm hoorbaar is. Medewerkers en bewoners ervaren daardoor meer rust en comfort, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever.

Materialen akoestische plafonds

Akoestische plafonds worden in veel gevallen gemaakt van gips of van zacht mineraal zoals steenwol of glaswol. Deze materialen kennen de beste geluidsabsorberende eigenschappen. Welk materiaal het beste is voor uw situatie, is onder meer afhankelijk van de overige eigenschappen die voor u van belang zijn, zoals brandwering, thermische isolatiewaarde, vochtbestendigheid en prijs. Murre-de Visser adviseert u er graag over.

Soorten akoestische plafonds

Plafond eiland

Een plafond eiland is een akoestisch plafondpaneel dat verlaagd ten opzichte van het volledige plafond wordt gehangen. Het is gemaakt van zacht mineraal en kan in iedere vorm gemaakt worden. Hierbij is maatwerk mogelijk in alle groottes en kleuren, maar er bestaan ook kant-en-klare akoestische plafondpanelen die al volledig afgewerkt zijn, gereed voor montage.

Baffles

Baffles zijn als het ware lamellen aan het plafond. De langwerpige stroken zijn gemaakt van geluidsabsorberend materiaal, zoals vilt en zijn licht van gewicht. Baffles worden vaak toegepast bij hoge plafonds en hebben uitstekende akoestische eigenschappen.

Naadloos akoestisch plafond

Een naadloos akoestisch plafond past heel goed in een strak, modern interieur. Ondanks de ogenschijnlijk vlakke finish van het plafond, heeft het plafondmateriaal perfecte akoestieke eigenschappen. Traditioneel wordt bij een naadloos akoestisch plafond voor mineraalplaten gekozen, afgewerkt met een speciale akoestische coating voor een nog beter geluidsabsorberend effect.

Verschil tussen geluidswering en geluidsabsorptie

Belangrijk om te weten bij akoestische plafonds, is het verschil tussen geluidsabsorptie en geluidswering. Verwarrend is dat ze beiden onder de noemer ‘akoestiek’ vallen, maar slechts één ervan wordt aangeduid met de term akoestisch plafond.

Geluidsabsorptie

Akoestische plafonds zijn gericht op geluidsabsorptie. Bij geluidsabsorptie draait het om het tegengaan van galm in een ruimte. Geluidsgolven worden door het akoestisch plafond opgenomen in plaats van weerkaatst. Zo ontstaat er een comfortabel geluidsklimaat in een ruimte.

Geluidswering/-isolatie

Onder akoestiek valt echter ook geluidswering, ook wel geluidsisolatie genoemd. Een geluidsisolerend plafond is vooral gericht op het tegengaan van geluidsoverdracht van of naar andere ruimten.

Beste akoestische plafond

Wat het beste akoestische plafond voor uw situatie is, hangt af van diverse factoren. De mate van geluidsabsorptie en geluidswering, maar ook esthetiek, stootvastheid, budget, mogelijke drukverschillen, afwasbaarheid en eventuele HACCP-eisen. We adviseren u graag over de beste plafondoplossing voor uw ruimte(n).

Totaalafbouw

Akoestische plafonds kiest uw wanneer een u comfortabele werk- of verblijfsruimte belangrijk vindt. Daar hoort ook een nette afwerking van wanden en vloeren bij en de installatie van goede elektra en klimaatbeheersing. Murre-de Visser regelt het voor u. Als specialist in totaalafbouw nemen we de totale afwerking van uw project over. Zo heeft u één aanspreekpunt voor alle werkzaamheden. Met een LEAN proces zorgen wij voor minimalisering van faalkosten en realiseren we een snelle oplevering van een hoogwaardig eindresultaat.

Vragen? Wij helpen u graag!