Tijdig nadenken over brandwering

Brandwering is wellicht niet het eerste waar u aan denkt bij het ontwerpen van uw houten constructie. Toch is het slim om al in een vroegtijdig stadium met dit onderwerp rekening te houden. Het voorkomt namelijk onmogelijkheden en extra kosten in brandpreventiemaatregelen. Murre – de Visser heeft de expertise in huis om u hierover goed te adviseren.

Hoe werkt brandwerend schilderwerk?

Brandwerend schilderwerk werkt als een isolerende laag tussen het hout en de brand. De coating zwelt bij hitte op tot een schuimlaag en vormt zo een thermische buffer. Het verschil met brandwerende bekleding, is dat de platen een stevige, brandwerende laag om het hout heen vormen.

Brandwerend schilderwerk of impregneren

Hoewel brandwerend schilderwerk niet onze voorkeur verdient, zeggen we ook niet dat het behandelen van hout geen voordelen heeft. Impregneren van hout is wel degelijk effectief als het gaat om rookvermindering en vertraging van brandvoortplanting. Het kan dus onderdeel uitmaken van de totaaloplossing voor brandpreventie.

Hout zelf ook brandwerend

Als materiaal heeft hout ook zelf brandwerende eigenschappen. Hout brandt namelijk in en vormt tegelijkertijd een koollaag die de vlammen juist dooft. Toch is dit natuurlijk beperkt en blijft altijd gelden dat voor een goede brandwering brandwerende coating of bekleding nodig is.

Hout brandwerend coaten volgens de normen

Een houten draagconstructie moet in het kader van brandpreventie voldoen aan Eurocode 5. De norm NEN EN 1995-1-2 beschrijft de carbonisatiesnelheid (oftewel de inbrandsnelheid) van het hout. Murre – de Visser weet welk type en welke zwaarte van brandwerend materiaal hierbij nodig is.

Betrek Murre - de Visser tijdig bij uw plannen

De mogelijkheden en keuzeopties voor brandwerend coaten en bekleden van hout zijn afhankelijk van het ontwerp van de houten draagconstructie. Betrek Murre – de Visser daarom tijdig bij uw plannen. We denken mee in de mogelijkheden, signaleren knelpunten binnen uw ontwerp en laten zien wat er nodig is om de brandwering van uw houten constructie zo efficiënt mogelijk toe te passen. Daarmee zorgen we ervoor dat u niet alleen kosten bespaart, maar u ook netjes aan de normen van brandpreventie kan voldoen.

Vragen? Neem contact op!