Brandwerende staalbekleding en -coating | brand- en rookwerende afdichtingen

Klant: WVO Zorg Datum: 2017 Locatie: Vlissingen

De vraag

In Vlissingen is een oud industrieel pand getransformeerd tot verzorgingstehuis. Het gaat om de ‘Zware Plaatwerkerij’. Ruim honderd jaar geleden was dit pand van de scheepswerf Koninklijke Maatschappij De Schelde een belangrijke schakel in de bouw van grote, luxe zeeschepen. Zo waren er onder meer ook de Machinefabriek en Timmerfabriek. Al deze stoere panden krijgen nu nieuwe bestemmingen. In het geval van de Plaatwerkerij gaat het dus om een verzorgingstehuis. Aan Murre – de Visser Brandpreventie de vraag om het gebouw brandveilig te maken.

De aanpak

In het pand zijn een oude en nieuwe staalconstructies verwerkt. De architect wilde de oude staalconstructie graag zichtbaar houden. Deze heeft geen constructieve waarde meer, maar is enkel uit esthetisch oogpunt behouden. De nieuwe staalconstructie heeft wel die dragende functie en moest dus brandwerend bekleed of gecoat worden. We hebben beide methoden toegepast. Brandwerende bekleding waar mogelijk en brandwerende coating voor de constructieve delen die zichtbaar bleven. Het ging om grote vakwerkspanten met ingewikkelde vormen. Een leuke, uitdagende klus dus.

Daarnaast gingen we aan de slag met de brandwerende scheidingen en doorvoeringen, met de badkamers in de hoofdrol. De opdrachtgever nodigde ons gelukkig vroeg in het project uit om mee te denken in het ontwerp en hoe de brandveilige afdichtingen van doorvoeren hierin toegepast konden worden. We maakten een mock-up van een badkamer en namen alle details door. Hierbij betrokken we niet alleen de aannemer, maar ook de interieurbouwer en installateur zodat we in de uitvoering alle werkzaamheden goed op elkaar konden afstemmen. Dit zorgde voor een zeer efficiënt verloop van het proces.

Het resultaat

Het verzorgingstehuis in Vlissingen voldoet volledig aan de brandveiligheidseisen op het gebied van bouwkundige brandpreventie.  Zowel de opdrachtgever WVO Zorg Vlissingen, als Bouwgroep Peters zijn erg te spreken over het resultaat.