Waterdichte en brandwerende afdichtingen

Klant: Croon - TBI Datum: 2015 Locatie: Sluiskil

De vraag

Om een vlotte verbinding tussen de Westerscheldetunnel en Gent te realiseren, is in 2014/2015 de Sluiskiltunnel aangelegd. De Sluiskiltunnel ligt ten zuiden van de Sluiskilbrug onder het kanaal Gent-Terneuzen. De Sluiskilbrug blijft nog in gebruik voor langzaam verkeer, treinverkeer en bestemmingsverkeer, maar de Sluiskiltunnel is de belangrijkste verkeerader van en naar de Westerscheldetunnel en Gent.

Aan Murre – de Visser Brandpreventie is gevraagd om de doorvoeren zowel brandwerend als waterdicht af te werken. Murre – de Visser Brandpreventie is ervaren in het brandwerend afdichten van de diverse doorvoeringen. Het waterdicht afwerken van doorvoeringen was daarentegen een interessante nieuwe uitdaging. Om ook hierin kwaliteit te kunnen leveren, hebben we ons laten begeleiden door een gerenommeerde leverancier in waterdichte doorvoeringen. Zij adviseerden ons in materiaalgebruik en montagewijze.

De aanpak

Bij de waterdichte doorvoeringen hebben we iedere sparing individueel beoordeeld en opgemeten. Er is een dubbele stalen plaat op maat gemaakt, met daar tussen een rubberen vulling en een aantal draadeindes met aan beide zijden moeren. Op de locaties van de kabels zijn vooraf sparingen aangebracht. Daar hebben we de afdichtingen ingeschoven. Door de moeren aan te draaien vult het rubber de ruimte rond de kabels op en vormt zich een waterdichte afwerking.

De volgorde waarmee de waterdichte doorvoering wordt opgebouwd en de kracht waarmee de moeren aangedraaid worden, steekt enorm nauw. Kleine afwijkingen kunnen zorgen voor lekkages. Gelukkig is precisie aan ons wel besteed.

Het resultaat

Het resultaat is een mooie brandveilige en waterdichte tunnel. De opdrachtgever was zeer tevreden over het resultaat. Mede door de goede uitvoering en de fijne samenwerking bij de Sluiskiltunnel heeft Murre – de Visser Brandpreventie ook brand- en waterdichte doorvoeringen in de A2-tunnel in Maastricht en de Spaarndammertunnel in Amsterdam mogen verzorgen. Inmiddels zijn waterdichte doorvoeringen een vaste discipline in onze dienstverlening.