Brandwerende coating

Klant: Hoondert Staalbouw Datum: 2022 Locatie: Heinkenszand

De vraag

Via Hoondert Staalbouw kregen we het verzoek om de staalconstructie in het nieuwe kantoor van Cerfix brandwerend te maken. Cerfix is een ingenieursbureau dat constructieve berekeningen en tekeningen maakt voor de realisatie van woning-, utiliteits-, industriebouw en civiele projecten.

Het verzoek kwam om vijf voor twaalf, vlak voor de vakantie. De brandwerende coating van de totale staalconstructie moest binnen enkele weken gerealiseerd zijn. Lukt dat? Ja, natuurlijk. Met snel schakelen, flexibiliteit en daadkracht zorgen we ervoor.

De aanpak

Voorafgaand hebben we volgens de NEN EN 13381-4:2013 de benodigde dikte van de brandwerende coating voor deze specifieke staalconstructie berekend. De coating moest in dit geval 30 minuten brandwerend zijn. Relatief kort dus, soms zijn ook 90 en 120 minuten de norm, maar in dit geval was 30 minuten voldoende in verband met de stevige uitvoering van de stalen constructie.

We kozen overigens voor een brandwerende coating in plaats van brandwerende bekleding omdat de stalen constructie binnen het pand in het zicht bleef. Een bijzonderheid hierbij was dat de oranje X uit het logo van Cerfix in de constructie terugkwam. Deze hebben we dan ook met oranje topcoating gerealiseerd.

Het resultaat

Zowel Hoondert Staalbouw als de eigenaar van het pand, Cerfix, waren zeer te spreken over het eindresultaat. Bijzondere waardering hadden ze ook voor het feit dat we tijdens de werkzaamheden nog extra spuitwerk wilden doen. Het ging om een niet-dragend deel van de stalen constructie dat tijdens de bouw minder fraai geworden was. Wij hebben ook deze onderdelen voorzien van een nette laag coating.