Brandwerende staalbekleding | brand- en rookwerende afdichtingen | brandwerende staalcoating

Klant: Bouwbedrijf Boogert B.V. Datum: 2024 Locatie: Yerseke

De vraag

In Yerseke werden plannen gemaakt om de grootste kerk van Zeeland te bouwen. Al in een vroeg stadium haakten ze ook ons, Murre – de Visser Brandpreventie, aan om mee te denken en ontwerpen. Het zorgde ervoor dat alle brandpreventiemaatregelen perfect in de bouw en het bouwproces ingepast werden.

De aanpak

Doordat we vroegtijdig ingeschakeld waren, konden we de brandwerende staalbekledingen al grotendeels in de ruwbouwfase monteren, volledig conform de brandwerendheid van 90 minuten gelet op criterium ‘bezwijken’ conform NEN EN 13381-4.

Het behandelen van de stalen kolommen met brandwerend spuitwerk hadden we juist in de afbouwfase gepland zodat er minimale kans op beschadigingen zou zijn.

In het voortraject hadden we samen met de Bouwbedrijf Boogert en Installatiegroep Van de Velde goed nagedacht over de brandveiligheid van de technische ruimte. De nieuwe kerk heeft namelijk een complex ventilatiesysteem dat door een grote luchtbehandelingsinstallatie op zolder wordt aangestuurd.
Aan ons de taak om de brandkleppen in de luchtkanalen conform NEN 6069 brandwerend af te dichten op de brandwerende wanden, zodat een brand in de technische ruimte niet kan overslaan naar de gebruikersruimten in de kerk. In goed overleg met de installateur hebben we een frame ontworpen om de brandkleppen mee te bevestigen, want de brandkleppen kunnen wel werken, maar als de constructie eromheen niet brandveilig is afgedicht…

Het resultaat

De grootste kerk van Zeeland is inmiddels een feit. Het is een kerk met plek voor zo’n 1.600 mensen. Dankzij de tijd en aandacht die in dit project aan brandveiligheid is besteed, konden we voor optimale brandveiligheid voor al deze mensen zorgen. Het is oprecht een project waar iedereen trots op kan zijn.