In het Besluit bouwwerken en leefomgeving, Bbl (voorheen Bouwbesluit) staat vermeld dat een bouwwerk gedurende redelijke tijd (afhankelijk van de situatie 30, 60 of 90 minuten) in tact moet blijven zodat het pand op tijd verlaten en doorzocht kan worden. Stalen constructies spelen in deze context een belangrijke rol. Om stalen constructies te laten voldoen aan de geldende eisen, is vaak brandwerende staalbekleding nodig.

NEN EN 13381-4:2013 en

De NEN EN 13381-4:2013 en beschrijft de testmethoden voor de bepaling van de bijdrage aan brandwerendheid van stalen constructieonderdelen. Uit deze norm blijkt welke brandwerende staalbekleding voldoende is om de stalen constructie gedurende de benodigde tijd tegen brand te beschermen. Murre-de Visser hanteert deze norm strikt.

Materiaal brandwerende staalbekleding

Voor brandwerende staalbekleding kunnen verschillende soorten plaatmateriaal gebruikt worden. Een bekend materiaal is gipsplaat. Niet iedere gipsplaat is echter even brandwerend. Er bestaan speciale, onbrandbare gipslaten, zoals Corex. Deze gipsplaat is aan de buitenzijde versterkt met glasvezel en heeft ideale eigenschappen voor brandwerende staalbekleding. Daarnaast werken we ook vaak met Promatect®, een mineraal gebonden plaat van calsiumsilicaat. Murre-de Visser adviseert u graag welk materiaal het beste is voor uw situatie.

Dikte brandwerende staalbekleding

De dikte en vorm van een stalen constructie is mede bepalend voor de dikte van het brandwerende plaatmateriaal. In veel gevallen hanteren we 500 en 600 graden als kritieke staaltemperatuur voor respectievelijk stalen klommen en liggers. Zien we dat de stalen constructie relatief dun is uitgevoerd, dan ligt de kritieke staaltemperatuur lager. In dat geval is er dikker plaatmateriaal nodig.

Afwerking brandwering stalen draagconstructie

Wanneer (delen van) stalen constructies in het zicht zitten, wordt daar vaak een brandwerende coating gebruikt. Afhankelijk van de brandwerendheid (30, 60 of 90 minuten) zijn er één of meerdere lagen aan coating nodig. Meer hierover leest u hier. Een alternatief is het stucen van de brandwerende staalbekleding.

 

Bel Murre-de Visser al tijdens de ontwerpfase
Houd al bij het ontwerp van uw stalen draagconstructie rekening met brandpreventie zodat de brandwerende staalbekleding netjes volgens de gelden normen kan worden aangebracht. Murre-de Visser treedt hierin graag op als sparringpartner. Bel ons dus gerust voor oplossingen en advies.